Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

24 февруари 2009

Румънска телешка чорба със сметана

При тази чорба има една много приятна подробност - тя се прави с девисил, една подправка, която за моя изненада и удоволствие румънците познават по-добре от нас.

Продукти: 400-500 г. телешко месо, 2 моркова, 2 картофа, около 50-80 г обелено парче корен от целина (кервиз) или няколко листа кервиз, глава лук, 100-тина грама фасул бакла, 1 домат, чушка (по желание и за разнообразие), сол, девисил, заквасена сметана (олио тук не се слага, защото месото и сметаната дават достатъчно мазнина)

Приготовление: нарязваме месото на кубчета с големина за една хапка (ако го нарежем по-наедро, ще ври над час, защото телешкото е жилаво месо) и го слагаме да се свари в една тенджера. Докато ври (което е поне 40-50 мин.) нарязваме картофите, морковите, корена от целина и лука на кубчета. След като месото е станало горе-долу готово (но все пак не напълно), добавяме нарязаните зеленчуци. след 10-тина минути добавяме баклата и нарязания на кубчета домат (и "опционалната" чушка). След като всичко е сварено добре (обикновено когато морковът е омекнал, сме сигурни, че и всичко останало е ОК), слагаме 3-4 щипки сушен девисил и разбъркваме. Опитваме и месото - все пак то е най-важното. В една купичка слагаме 2-3 супени лъжици от сметаната и по малко, с бъркане, сипваме от супата, докато купичката се напълни, Добре разбъркваме и отново с бъркане и бавно изсипваме обратно в супата. Ври 2-3 мин. и сваляме от огъня. Често ястието се консумира с люта чушка, която в Румъния има вкус на нашата кисела краставичка, но... люта.

Принципно в телешката чорба, още докато се готви, в Румъния слагат и борш - така те наричат един вид леко киселеещ сок, който се добива при обработката на пшеница и го продават в пликове (както в България се продава прясното мляко) за 90 ст. литъра. В България обаче не съм виждал такова нещо, затова препоръчвам супата да се сервира с ябълков оцет или с лимон, но и в двата варианта много пестеливо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар