Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

24 февруари 2009

Агнешко с ориз и тарос

Най-важното в тази рецепта е таросът - ако нямате тарос, по-добре си сгответе популярното пиле с ориз и с това приключете въпроса.

Продукти: 400-500 г. агнешко месо, 1,5 чаена чаша ориз, 1 голяма глава стар или 1 връзка пресен (за предпочитане) кромид, 10-15 зърна чер пипер, сол, олио, 3-4 щедри щипки сушен тарос (вече го има по супермаркетите).

За да успокоя онези, които не са почитатели на агнешкото и неговите производни (шилешко, овнешко, овче), рецептата спокойно става и с телешко и дори с пилешко. Класиката тук обаче е агнето. Заешкото (от домашен заек) също е много подходящо, между другото.

Приготовление: сваряваме месото в тенджера, като във водата слагаме 2-3 щипки сол и 2 щипки млян чер пипер, за да стане хубав бульон (който след това ще ползавме). След като се свари, го изкарваме в една чиния и изчакваме да поизстине, за да го обезкостим. Оттук нататък вариантите са два: накъсваме обезкостеното месо на малки мръвчици или просто го правим на парчета, големи колкото за по една порция - въпрос на вкус е. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в 2-3 супени лъжици олио. Обикновено правя това в един голям тефлонов лок (дълбок китайски тиган), защото не загаря и защото е наистина дълбок и събира цяла манджа - така не цапам хиляда съда, докато готвя, а и позволява да сложиш съвсем малко олио, ако не ти се яде мазно. И така, задушаваме лука, докато помътнее на цвят, добавяме месото за 2-3 мин, като отвреме навреме разбъркваме. Следва измитият ориз, при което бъркаме енергично (особено ако тиганът не е тефлонов), докато и той помътнее малко, което значи, че можем да добавим 3-3,5 чаши от бульона, който се е образувал при варенето на месото. Поръсваме с тарос, пускаме зърната чер пипер, разбъркваме и намаляваме на огъня на 2. след 20-тина минути яденето е готово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар