Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

02 март 2009

Гръцка салата за уиски

Бързам да поясня, че определението "гръцка" е много спорно в този случай. Грък ми е казвал лично, че не знае за такава салата; аз пък я знам от едно екзотично кулинарно предаване по "Нешънъл джиографик" или някой подобен канал. Така или иначе ми хареса предложението за салата от портокали и веднага го опитах. Собствено иеята за кмбинация с уиски си е моя, но ви уверявам, че съвсем не съм единственият, който я споделя.



Продукти: 2 големи портокала (охладени), зехтин, червен пипер

Приготовление: Обелваме портокалите и ги разделяме на половинки (а не на парченца, както сме свикнали обикновено). Нарязваме ги на кубчета, заливаме с 2 супени лъжици зехтин. Поръсваме с 3 щипки червен пипер, разбъркваме и готово.

Важно е тук да ползваме зехтин, защото вкусът му се комбинира с цялостното излъчване на портокала по много интересен начин. Ако се изкушим да заместим с олио, ще постигнем лош ефект - рецептата е без друго доста екзотична и нещата в нея са премерени като съчетание, така че не търпи импровизации.
Бих си позволил да позволил да допусна, че така предложената салата е подходяща също и за мастика или узо. Казвам "бих си позволил", понеже не съм опитвал този вариант, тъй че изборът е изцяло ваш.

1 коментар: