Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

04 март 2009

Универсална свежа салата

Заглавието говори само :)

Продукти: 1 маруля (сега й викат зелена салата, като че ли има други цветове), 1 домат, 3 лъжици сладка царевица от кутийка, маслини по избор, кромид (най добре пресен или червен), пармезан (или кашкавал), синьо сирене (не става с обикновено, по-добре махнете сиренето изобщо, ако не разполагате със синьо), зехтин (олио), балсамов оцет (може ябълков или сок от лимон), босилек (най-добре зелен, но може и сух).

Приготовление: Нарязваме марулята, домата и лука в съд, добавяме царевицата, синьото сирене на кубченца, поливаме със зехтин, оцет (малко!), добавяме маслините и накъсания зелен босилек. Разбъркваме. Настъргваме пармезана върху гоовата салата.

Носи ракия, водка, мастика, уиски, бяло вино. Има вариация с риба тон, при която се лишаваме от оцета и синьото сирене. Много е приятно и в двата варианта към салатата да се предложи и сухар - той придава по-голяма плътност на вкуса и прави съчетанието още по-подходящо за водка. Вместо зехтина и оцета може да се направи дресинг от 2 лъжици майонеза, 1 лъжица кисело мляко (или заквсена сметана) и щипка чер пипер.

4 коментара:

  1. Друг вариант на същата салата е без царевичката, с бейби доматки и рукола. Като елиминираме синьото сирене, оставяйки само пармезана.Завършената салатка се поръсва отгоре с минали през бърз тиган с масалце кротончета. Зеленилката е добре да бъде „дресната“ с една идея балсамов оцет и мъничко зехтинче. А пармезанчето да бъде ореола на салатката по края на широката чиния, в която се сервира. П.С. Изключваме и босилека ; ) Donya Himena Loka Del Trapos

    ОтговорИзтриване
  2. Ми пиши я направо като нова рецепта таа салатка, че иначе ще се объркат многоброййните посетители на на блога :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че ме разсмя :D Иначе за сведение - има червена маруля-салатка, която всъщност е малко лилава, но важното е, че не е генномодифицирана; )

    ОтговорИзтриване
  4. ... или т.нар. ГМО (нали се поамериканчихме и ние - всичко обръщаме на абревиатури, пусто!).
    За салатката - червена, зелена, лилава, на райета, стига да не съдържа аспартам (Е951) и разни пиросулфити, хапваме я всякак :))))

    ОтговорИзтриване