Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

22 март 2009

Спаначена супа


Това е една много лека пролетна супа за почитателите на "зеленилките" :–)

Продукти: 1 кг спанак, 1-2 връзки пресен кромид, 1 домат, магданоз по желание, 200 г сирене, кисело мляко, яйце, олио, червен пипер, сол, фиде

Приготовление: почистваме спанака от коренчетата и го измиваме добре на течаща вода в голям съд . Нарязваме го наедро и го слагаме в голяма тенджера. Добавяме нарязания наедро зелен кромид, 3-4 щипки червен пипер, сол, олио. Наливаме толкова вода, че да НЕ покрива спанака в тенджерата - като заври, той ще намали обема си 2 до 3 пъти. Тук е мястото да отбележа, че когато го сложите суров в тенджерата, е твърде възможно той да се показва много отгоре - това не е проблем, слагате капака и го натискате, пускате котлона и след 10-15 минути спанакът се е скрил вътре и къкри кротко.
20 минути след като заври, спанакът е почти напълно сварен. Тогава пускаме две топки фиде и нарязания на не много дребни кубчета домат. След 5-10 минути изключваме котлона, добавяме натрошеното сирене и надробения магданоз, разбъркваме и оставяме да изстине.
Застройка - разбъркваме яйцето с 2 лъжици кисело мляко и при сравнително изстинала супа изливаме застройката вътре бавно и с постоянно рабъркване.
Вариация на застройката е квасената сметана (вместо яйце с мляко)- 3-4 лъжици за една голяма тенджера са достатъчни. Процедира се по същия начин - бавно и с разбъркване. Със сметана самата чорба се сгъстява доста повече, а и ароматът е по-мек, по-млечен.

Може да консумирате с препечена филийка, натъркана с чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар