Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

22 август 2010

Спаначена яхнийка с кюфтенца

Провизии: почти 1 кг. спанак, почти 2 връзки пресен лук : ), 250 гр. универсална кайма, 3 с.л. ориз, 3-4 листа лапад, (може и киселец) 3 с.л. лютеница, 2с.л. брашно, 1 дебел морков, сол, черен пипер, олио, лимонче.
Схема: В стабилна като обем тенджера, завираме около 1л. и половина вода. В процеса на завиране, слагаме вътре почистения и ситно нарязан, като за ориз дебел морков. Докато се случва съответният процес, създаваме от каймата и оризчето своеобразна смес, допълнена с малко сол и черно пиперче. Нека не забравяме, че своеобразната смес е добре да бъде хомогенна. От нея правим топчета, двойно по големи от тези за „Супа топчета“, които преди пускането във врялата вода сплескваме като кюфтенца. Добре е да се прави по единично. Иначе се деформират. Изчакваме 5 мин. след поставянето на последното и внимателно разбъркваме. Докато те уврят, нарязваме спанака, лукчето, киселеца (и/или лапада). Добавяме зеленилката. Поръсваме с 1 и половина с.л. сол, минаваме отгоре с олио, разбъкваме и оставяме да къкри на тих огън. В момента в който спанакът вече е сменил цвета си, добавяме лютеничката и разбъркваме. В чаша за чай разтваряме брашанцето със студена вода и сипваме с бъркане в тенджерата. От тук на сетне трябва да поври поне 15 мин., за да може брашното да премине през минималната температурна обработка, необходима за здравословното му усвояване от организма.
Сервираме на организма с резенче лимон.

6 коментара:

  1. Под „ минаваме отгоре с олио“ нека НЕ се разбира минаваме някак над котлона с бутилка олио в ръка :))))

    ОтговорИзтриване
  2. Моят организъм вика, че това вървяло много с бяло вино или с бира, ама студена да ти замръне гърлото.

    ОтговорИзтриване
  3. А снимка? Не ми казвай, че телфона ти няма камера и блутут и че не знаеш как се прехвърлят снимки на лаптопа! Или че са ти били заети ръцете да си бъркаш в... манджата.

    ОтговорИзтриване
  4. : D hahahaa. Хайде това е последната рецепта без снимков мат`риял. За което дължа извинение.Изядох я много бързо и забравих да снимам.Но мисля, че това е повод да я реализираш и аранжираш с това, дето викаш, че вървяло ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Позволих си да кача клипче от свое име - майсторът е майка ми, аз съм операторът :))

    ОтговорИзтриване
  6. Йе-е-е-е-е :) Прекрасно се е получило.

    ОтговорИзтриване