Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

04 януари 2010

Баветини с маринован артишок

  Сега, това може би звучи малко стряскащо за родния консуматор, но уверявам ви, няма да сте хич стресирани, след като хапнете тоя разкош.




    Продукти за 2-ма души: баветини (те са като спагетите, но не са цилиндрични, а с форма на лентички); за соса трябва половин букан (около 200-250 г.) маринован артишок, 2 слилидки чесън, шепа зелен магданоз, мазнина от буркана с артишока, чер пипер (силно препоръчително е да бъде току-що смлян), пармезан.
    Обикновено давам като алтернатива на пармезана кашкавал за по-евтино. Тук обаче, много се извинявам, ако ви се свиди да си купите парченце пармезан, забравете за качествен резултат - нищо освен пармиджаното не може така да уплътни ароматното излъчване на артишока, комбиниран с прясно мления чер пипер.

    Приготовление: задушете нарязаните на едро скилидки чесън и нарязания пресен магданоз в обилно количество мазнина от буркана с маринования зеленчук за 5 минути. Добавете нарязания на едро артишок, оставете да се позадуши още 5 минути, поръсете с чер пипер, разбъркайте и изгасете огъня.


   Сварете баветините в подсолена вода, изцедете ги и ги изсипете в тигана с приготвения преди малко сос. Включете котлона и разбъркайте всичко 3-4 пъти, след което му дайте 2-3 минути да покъкри заедно под похлупака. Ако видите, че се получава много сухо, може да добавите още мазнина от буркана - по-добре е отколкото да доливате вода, която не е желателна при вече сварени спагети.


    Сервирайте обилно поръсено със ситно настърган мармезан и овкусете с по една допълнителна щипка от ароматния чер пипер.

1 коментар:

  1. Господин Укашака,
    моля дайте рецепта за гъши дроб ! за предпочитане със карамелизирани ябълки и боровинки

    ОтговорИзтриване