Сега, това може би звучи малко стряскащо за родния консуматор, но уверявам ви, няма да сте хич стресирани, след като хапнете тоя разкош.
Продукти за 2-ма души: баветини (те са като спагетите, но не са цилиндрични, а с форма на лентички); за соса трябва половин букан (около 200-250 г.) маринован артишок, 2 слилидки чесън, шепа зелен магданоз, мазнина от буркана с артишока, чер пипер (силно препоръчително е да бъде току-що смлян), пармезан.
Обикновено давам като алтернатива на пармезана кашкавал за по-евтино. Тук обаче, много се извинявам, ако ви се свиди да си купите парченце пармезан, забравете за качествен резултат - нищо освен пармиджаното не може така да уплътни ароматното излъчване на артишока, комбиниран с прясно мления чер пипер.
Приготовление: задушете нарязаните на едро скилидки чесън и нарязания пресен магданоз в обилно количество мазнина от буркана с маринования зеленчук за 5 минути. Добавете нарязания на едро артишок, оставете да се позадуши още 5 минути, поръсете с чер пипер, разбъркайте и изгасете огъня.
Сварете баветините в подсолена вода, изцедете ги и ги изсипете в тигана с приготвения преди малко сос. Включете котлона и разбъркайте всичко 3-4 пъти, след което му дайте 2-3 минути да покъкри заедно под похлупака. Ако видите, че се получава много сухо, може да добавите още мазнина от буркана - по-добре е отколкото да доливате вода, която не е желателна при вече сварени спагети.
Сервирайте обилно поръсено със ситно настърган мармезан и овкусете с по една допълнителна щипка от ароматния чер пипер.
Господин Укашака,
ОтговорИзтриванемоля дайте рецепта за гъши дроб ! за предпочитане със карамелизирани ябълки и боровинки