Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

15 март 2010

СПАГЕТИ С МОРСКИ ДАРОВЕ



Скъпи ценители на добрата кухня,утре е сряда,а добрите италиански традиции повеляват всяка сряда и петък приготвяне на ястие с морски продукти.И тъй като пастата е основната храна,тя се гарнира със сос,съдържащ някакъв морски дар-риба,калмари,миди,скариди...

Аз ще ви предложа нещо бързо,не скъпо и много вкусно,с което ще ударите в десятката,ако искате да впечатлите любимата си половинка.Следвайте внимателно процедурата:първо си подсигурете следните продукти:1 консерва калмари или скариди-има ги във всички големи маркети,1 пресен домат,1 скилидка чесън,магданоз,2 лъжици зехтин,1 кубче зеленчуков булъон,сол,чер пипер.И естествено спагети за двама души.

Докато водата за спагетите ври,приготвяме соса по следния начин:в тиган слагаме всички изброени по-горе продукти заедно с нарязания домат и съдържанието на консервата и оставаме всичко да се задушава под капак на тих огън за 15 минути,тъй като на практика само доматът и чесънът имат нужда от обработка.През това време водата е завряла в тенджерата и слагаме спагетите да врат.Когато са готови,изцеждаме ги и ги добавяме към току-що приготвения в тигана сос.Обръщаме ги 3-4 пъти,колкото да поемат соса и сервираме с поръсен отгоре магданоз. Италианците никога не използват лъжицата като помощник при консумирането на спагети,опитайте и вие.Buon appetito!!!

11 март 2010

Iahnia de fasole cu carniciori...

... или Фасулена яхния с наденички - също румънска рецепта

Продукти: две консерви зрял фасул, 200-300 г млени домати или цели консервирани, 1 морков, 1 глава лук, сол, олио, чер пипер, дафинов лист, пресен копър.
Приготовление: нарязваме лука и моркова и ги слагаме в тиган с олио заедно с нарязаните на едричко наденички (които е добре да са с дебелина на нашенските кърначета, но може и по-дебели). Всичко това трябва да се позапържи 5 минути, докато заухае хубаво на наденица. Заливаме го с доматите и изчакваме още 5 минути да се смеси хубаво на огъня. Добавяме фасула от консервата заедно с всичкия му сос, изплакваме консервата с вода, която изсипваме в тигана. Добавяме 3 листа дафинов лист, сол, чер пипер на вкус (може и малко лют червен - винаги го препоръчвам във фасула). Ври на тих огън около 20 мин., докато се сгъсти според предпочитанията ви. Сервира се поръсено с наситнен пресен копър и прясна зелена люта чушка.