tag:blogger.com,1999:blog-16114718988828027082024-03-19T04:42:28.364+02:00ukashakaчастно готварско издание с нестопанска целukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-33008102638903875092014-01-06T22:19:00.002+02:002014-01-06T22:19:45.271+02:00Салата с карфиол
Продукти: глава карфиол, половин кутийка царевица, половин кутийка грах, синъо сирене; майонеза с чесън, чер пипер и копър.
Приготовление:
Раъкзсваме суровия карфиол на китки, попарваме го на водна баня, добавяме граха и царевицата, малки парченца от сиренето, разбърканата с подправките майонеза и сервираме с водка, уиски, ракия, бяло вино.
ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-43353480414825080402013-08-22T18:46:00.001+03:002013-08-22T18:58:38.559+03:00Паста ала Аматричана
В централна Италия има едно градче, казва се Аматриче, та там я правят тая паста.
Продукти: 200-300 г пушен бекон; 3-4 големи домата; магданоз, босилек, зехтин, сол, моцарела, пармезан, чесън.
Приготовление: задушаваме връзка магданоз в зехтин със скилидка чесън и нарязания на лентички бекон, докато всичко това стане крайно примамливо за носа. Обелваме доматите и ги пюрираме или ги ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-86555001951783814022012-07-15T12:21:00.003+03:002012-07-15T18:21:15.703+03:00Пълнени сурови чушки
Убеден съм, че всички познават тази рецепта в един или друг вариант. Ето моя:
Продукти: 7-8 истински български летни зелени чушки (нека са зелени, а не бели сиврии, които за мен имат аромат на всичко друго, но не и на чушка!), 1 голям сладък юлски домат, 200 г сирене (не се залъгвайте с нещо под 10 лв/кг, ако искате удоволствие от храненето и сирене, а не "растителен продукт"), 2-3 листа ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-24309687777572029512012-07-05T17:18:00.000+03:002012-07-05T17:20:45.833+03:00Паста "Маре е монте"
Това е семпла и уникална на вкус комбинация от пресни летни зеленчуци и риба.
Продукти: спагети по желание; средно голяма тиквичка; малък или средно голям домат; 2-3 скилидки чесън; магданоз - може и цяла връзка; рукола - колкото повече, толкова по-добре; консерва риба тон (за предпочитане в растителна мазнина и на парчета, а не мляна); пармезан; 4-5 с.л. зехтин; чер пипер; сол.
ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-37575149744508346852012-02-19T09:55:00.000+02:002012-02-19T10:04:13.320+02:00Паста с гъби и сметана
Поредната оригинална, изпитана и доказна южноиталианска рецепта - бърза, проста, евтина и невероятно вкусна.
Продукти: една тарелка печурки (250 г); поне 50-100 г пресни или 5-6 парченца сушени манатарки; 150-200 мл прясна сметана за готвене (не заквасена, не сладка); сол; чер пипер; зехтин (олио); по желание скилидка чесън и магданоз колкото ви харесва.
Приготовление. Ако ползваме сушени ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-71591679345121943442011-11-20T18:39:00.001+02:002011-11-20T18:42:37.970+02:00Салата "Winterfresh"Традицията в Пазарджишкия край е такава. Като наближи декември месец и сутрин скреж започне да белее по позорците, а вътре печката бумка до червено, (продукти:) отваря се бутилка млени домати, обелва се и се нарязва голяма глава стар кормид или стрък праз, натрошава се парче хубаво саламурено сирене, поръсва се щедра щипка червен пипер (по желание лют), подправя се с 3-4 лъжици олио (аз лично ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-27589045399693927662011-08-04T04:19:00.001+03:002011-08-04T04:22:14.255+03:00Пикантна лятна салатаПродукти: 4-5 малки картофа, 2 средно големи домата, главичка лук, зелена чушка, 1-2 лииста пресен босилек (става и сух, за който си няма пресен), чили сос по избор (но не с много аромати в него), сол, зехтин.
Приготовление: сварените картофи нарязваме на кубчета в голяма купа, доматите също. Добавяма ситно нарязаната чушка, лукса, солта и зехтина. Слагаме чили на вкус и накъсания пресен босилек.ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-53848785974191192532010-10-19T04:50:00.003+03:002010-10-19T08:07:04.653+03:00Сьомга с перфектната гарнитура!В зависимост от броя на консуматорите се купуват парчета океанска сьомга.10 лимонаполовин чаша захтин 2 кг.спaнак20 гр. орехи3 филии черен хляб1 чаена чаша натрошено синьо сирене1 пакет бекон В тава от йенско стъкло се изстисква сокът от 10 лимонаПарчетата сьомга, се посоляват и се поръсват с чер. пипер. Поставят се в тавата и се покриват с фолио. Пекат се на предварително загрята фурна за около Everyday Stuffhttp://www.blogger.com/profile/02304222812204596223noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-56293826100332839302010-09-03T06:50:00.005+03:002010-09-07T10:29:46.921+03:00Пилешки рулца с маслини
Сервира се за 6-8 души
порциите са малки, така нареченото "tapas meal"
2/3 чаща маслини в олио (или само маслини)
2. суп. лъжици зехтин (най-добре от маслините)
2/3 меко масло
4 лъжици надребно нарязан магданоз
4 обезкостени пилешки гърди
Затоплете фурната до 200 градуса (целзий) Обезкостете и нарежете на много дребно маслините. Смесете маслините, маслото и магданоза в дълбока купа. Everyday Stuffhttp://www.blogger.com/profile/02304222812204596223noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-41897954612733085592010-08-22T12:15:00.001+03:002010-08-22T12:51:45.884+03:00Спаначена яхнийка с кюфтенцаПровизии: почти 1 кг. спанак, почти 2 връзки пресен лук : ), 250 гр. универсална кайма, 3 с.л. ориз, 3-4 листа лапад, (може и киселец) 3 с.л. лютеница, 2с.л. брашно, 1 дебел морков, сол, черен пипер, олио, лимонче.
Схема: В стабилна като обем тенджера, завираме около 1л. и половина вода. В процеса на завиране, слагаме вътре почистения и ситно нарязан, като за ориз дебел морков. Докато се случва Donnya Himena Fundiente Del Traposhttp://www.blogger.com/profile/03452315858947869680noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-42085214124151242842010-08-16T13:15:00.001+03:002010-08-16T13:19:13.952+03:00Картофи сотеПродукти: 400-500 г пресни малки картофи, 2 скилидки чесън, пресен копър, червен пипер, сол, масло.
Приготовление: обелваме и пускаме картофите във вряща подсолена вода, за да се сварят. Когато са сварени, прецеждаме ги от водата много добре. Сгорещяваме един дебел резен истинско масло (не маргарин) в дълбок тиган, като предварително сме счукали скилидките чесън и сем измили и надробили половин ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-44839260196528176062010-08-13T12:05:00.003+03:002010-08-13T12:33:26.706+03:00Марината за свински пържоли на скараТук ще дам два вида марината за печени свински пържоли, на които дисега никой не е успял да устои.
1-ви вид:
Количество месо: 1 кг начукани пържоли, поставени в дълбока купа.
Марината: 2 големи скилидки чесън, нарязани на кубчета; 4-5 с.л. зехтин, 4-5 с.л. соев сос; 3-4 щипки чер пипер. Разбъркваме добре всичко това с пържолите, така че последните да се овалят много добре в сместа. Захлупваме ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-82937778892659070342010-08-13T11:33:00.002+03:002010-08-13T11:39:29.869+03:00Паста с рукола, миди и риба тонМного лека, простичка, но специална рецепта. Ето няколко думи за руколата: http://en.wikipedia.org/wiki/Eruca_sativa#Cultivation_and_usesПродукти за 4 души: 1 пакет паста, малка консерва миди, 2 малки монсерви риба тон, 1 връзка рукола, връзка магданоз, 1 домат, 2 скилидки чесън, сол, зехтин, чер пипер.Приготовление: Слагаме пастата да се вари. Измиваме и нарязваме магданоза, чесъна и домата на ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-41795878141580702122010-08-10T00:09:00.003+03:002010-09-07T10:30:32.784+03:00Домати с цедено мляко
Когато използваме цедено мляко, обикновено го съчетаваме с краставици, правейки млечна салата. Опита ми показва, че резени домати с цедено мляко са изключително вкусно и красиво предястие за всяка маса. Ето и простата рецепта.Големи червени домати.Цедено млякоОрехиЧесън1.с.л. зехтин, сол, чер. пипер.(Броят на продуктите, зависи от броя на хората)Доматите се нарязват на не-много тънки Everyday Stuffhttp://www.blogger.com/profile/02304222812204596223noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-36405718531747393802010-06-29T12:45:00.000+03:002010-06-29T12:45:16.526+03:00Супа с бъбреци и сърцаТая супа принципно се прави с агнешки бъбреци и сърца, но съвсем успешно си я приготовляваме и със свински такива. Хептен простичка и невремеемка :) Много се извинявам за липсата на снимка! Ще се коригирам при следващия удобен случай.
Продукти: купуваме си 4 свински бъбрека и 1 сърце (евтинки са - всичкото излиза към 2,50 - 3,00 лв.); зареждаме се с 1-2 връзки пресен лук (в оригинала е стар лук,ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-37618450421884947922010-06-27T19:30:00.002+03:002010-06-29T13:58:39.587+03:00Италианска оризова салатаЕто една много семпла, бърза и ефектна салата с ориз и риба тон.
В конкретния случай съм опростил още повече и ще опиша именно този вариант.
Продукти: Чаша бял ориз, консерва риба тон, един домат, половин краставица, скилидка чесън, 3-4 листа пресен босилек (става и сух в краен случай), пармезан (или твърд, по немазен кашкавал), зехтин (олио), сол, чер пипер.
Приготовление: Сваряваме ориза и го ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-87270824185282399922010-03-15T13:35:00.006+02:002010-05-02T23:16:11.162+03:00СПАГЕТИ С МОРСКИ ДАРОВЕ
Скъпи ценители на добрата кухня,утре е сряда,а добрите италиански традиции повеляват всяка сряда и петък приготвяне на ястие с морски продукти.И тъй като пастата е основната храна,тя се гарнира със сос,съдържащ някакъв морски дар-риба,калмари,миди,скариди...
Аз ще ви предложа нещо бързо,не скъпо и много вкусно,с което ще ударите в десятката,ако искате да впечатлите любимата си mariana patronehttp://www.blogger.com/profile/16725099829557683262noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-24732553768923734882010-03-11T21:17:00.000+02:002010-03-11T21:17:44.270+02:00Iahnia de fasole cu carniciori...... или Фасулена яхния с наденички - също румънска рецепта
Продукти: две консерви зрял фасул, 200-300 г млени домати или цели консервирани, 1 морков, 1 глава лук, сол, олио, чер пипер, дафинов лист, пресен копър.
Приготовление: нарязваме лука и моркова и ги слагаме в тиган с олио заедно с нарязаните на едричко наденички (които е добре да са с дебелина на нашенските кърначета, но може и по-дебелиukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-6694789306831404142010-01-22T10:53:00.002+02:002010-01-22T10:56:19.341+02:00Ciorba de fasole cu costita afumata...... или "фасулена чорба с пушени ребра".
Ако не друго, то поне няколко много вкусни рецепти научих в Румъния и ето една от тях. Между другото, ако мога да кажа две думи за румънската кухня, то бих я определил като изключително близка до нашата традиционна кухня: и тук подправките се изчерпват с червен пипер (boia), дафинов лист (foi de dafin), копър (marar), магданоз (patrunjel) и целина (ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-45547180364303612392010-01-04T19:27:00.002+02:002010-01-04T19:33:25.249+02:00Баветини с маринован артишок Сега, това може би звучи малко стряскащо за родния консуматор, но уверявам ви, няма да сте хич стресирани, след като хапнете тоя разкош.
Продукти за 2-ма души: баветини (те са като спагетите, но не са цилиндрични, а с форма на лентички); за соса трябва половин букан (около 200-250 г.) маринован артишок, 2 слилидки чесън, шепа зелен магданоз, мазнина от буркана с ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-54681213395687381822009-12-19T21:07:00.001+02:002009-12-19T21:08:07.161+02:00Салата "Бяло, зелено, червено"Както е видно и от снимката, няма нищо за обясняване тук.
Продукти: 3-4 червени печени чушки, няколко зелени и черни маслини, магданоз, 1/2 прясна люта чушка, топено сирене от найлонова опаковка (става и с бяло саламурено), магданоз.
Приготовление: Подреждате нарязаните печени чушки в чинията. "Поливате" с топеното сирене. Отгоре слагате 2 листа пресен магданоз, 3 черни маслини. По края на ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-40820302019758579562009-12-12T23:02:00.002+02:002009-12-12T23:58:48.538+02:00Ризото с наденицаТова е една напълно измислена от мен рецепта, което личи по известната несъвместимост между наденицата и ризотото, на които вероятно един професионален готвач би се позасмял. В аванс искам да отбележа, че рецептата се състои от две напълно независими една от друга храни, които по желание съвсем спокойно можете да приготвяте поотделно - за някои вкусове това със сигурност ще е по-удачният вариант.ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-88798525323630252262009-12-05T10:26:00.004+02:002009-12-12T22:38:49.678+02:00Паста с печурки и сушени манатарки Една семпла италианска рецепта.
Продукти: 200-300 г пресни печурки, малка шепа сушени манатарки, скилидка чесън, 1/2 ч. чаша бяло вино, зехтин (олио), талиатели (може и друг тип паста, но за предпочитане да не са български спагети, които стават на каша при варенето). На снимката съм показал рецептата с тортелини с гъби.
Приготовление: Предварително ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-10053012590673772112009-09-11T08:03:00.006+03:002009-11-02T22:26:09.215+02:00Телешко със зелен фасул
Ето една съсвсем прясно изпробвана рецепта - изключително проста, но качествена :)
Продукти за 6 души: 0,5 кг телешко месо, 1 кг зелен фасул, 1 голям мрков, 1 голяма глава лук, магданоз, голям домат (или чаша млени домати)
Приготовление: в една също така голяма тенджера задушавате ситно нарязания лук и моркова. Месото измивате и нарязвате на възголеми кубчета (като за телешко варено) и го ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1611471898882802708.post-91409573971501006102009-09-02T22:03:00.007+03:002009-09-03T19:30:42.166+03:00Маринован телешки езикПродукти: един телешки език и сос. За соса: 2 домата, 1 глава кромид, 1 скилидка чесън, 2 листа дафинов лист, 4-5 зърна бахар, 4-5 зърна чер пипер, сол, зехтин, 50 г червено вино, 1 с.л. брашно.Приготовление: сваряваме езика във вода със сол и чер пипер. Облеваме го и нарязваме на тънки филийки, които връщаме в бульона, където е врял, за да не изсъхнат, докато правим соса. Соса правим така: ukashakahttp://www.blogger.com/profile/01428693277678605661noreply@blogger.com4