Бързам да поясня, че определението "гръцка" е много спорно в този случай. Грък ми е казвал лично, че не знае за такава салата; аз пък я знам от едно екзотично кулинарно предаване по "Нешънъл джиографик" или някой подобен канал. Така или иначе ми хареса предложението за салата от портокали и веднага го опитах. Собствено иеята за кмбинация с уиски си е моя, но ви уверявам, че съвсем не съм единственият, който я споделя.
Продукти: 2 големи портокала (охладени), зехтин, червен пипер
Приготовление: Обелваме портокалите и ги разделяме на половинки (а не на парченца, както сме свикнали обикновено). Нарязваме ги на кубчета, заливаме с 2 супени лъжици зехтин. Поръсваме с 3 щипки червен пипер, разбъркваме и готово.
Важно е тук да ползваме зехтин, защото вкусът му се комбинира с цялостното излъчване на портокала по много интересен начин. Ако се изкушим да заместим с олио, ще постигнем лош ефект - рецептата е без друго доста екзотична и нещата в нея са премерени като съчетание, така че не търпи импровизации.

Бих си позволил да позволил да допусна, че така предложената салата е подходяща също и за мастика или узо. Казвам "бих си позволил", понеже не съм опитвал този вариант, тъй че изборът е изцяло ваш.
Чудесна!Бравос!
ОтговорИзтриване