Понеже е сезонът на чушките вече, а и понеже заради натовареното лято съвсем изоставих блога, ето за реванш една изпитана стара българска рецепта с чушки, която знам от тревненската си баба Ирина. Майка й баба Денка била слугиня в някаква богаташка къща в Търновския край, та оттам произхожда и рецептата - уникална и пределно проста... като всички гениални неща на тоя свят. Поднасям извинение за липсата на снимки, но нямаше време да снимам - твърде бързо се излапа всичко :)))))
Ето вече и снимка:
Продукти: 6-7 прави месести зелени и червени чушки, 0,5 кг. кайма, кафена чашка ориз, магданоз, чер пипер, червен пипер, 2 яйца, сол, ронена чубрица (но НЕ шарена сол), олио.

Приготовление: суровите добре измити и изкормушени чушки се напълват със следната смес: каймата плюс всички подправки, измития ориз, яйцето и 2 с.л. олио. Нареждат се на дъното на тенджерата. Тенджерата се пълни с вода колкото да покрие чушките, върху които се слага една чиния, за да не изплуват от водата. Захлупва се и се готви на тих огън за около 30 мин.
След като са готови чушките (което се установява посредством опитване) и котлонът се изключи, се изчаква 10-тина минути и сосът, който се е получил, се застройва с едно яйце.
Сервират се в чинията непременно с 3-4 лъжици от соса и 2-3 лъжици кисело мляко.
защо не:)
ОтговорИзтриванеOk
ОтговорИзтриване