Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

Е-страница

Тъй като отскоро се вълнувам силно от промишленото отравяне на средноевропейския потребител и в частност на родния, свеждам до знанието на уважаемите блогъри списъци, линкове и публикации, свързани с т.нар. Е-та в храните.
     Мнението ми по въпроса е, че всички трябва да сме грамотни на тема хранителни добавки, защото:
     1.Много от тях правят храната ни отровна - прекомерната им употреба предизвиква различни болести (сред които рак) и малфункция на различни органи и системи в човешкия организъм.
     2.Много от тях правят храната ни безвкусна или променят вкуса й така, че когато опитаме храна без Е-та, тя ни се струва най-малкото странна - благодарение на Е-тата забравихме вкуса на истинската храна.
     3.Е-тата са начин на производителите да поддържат ниски цени на продуктите, за да привличат потребителя, като за сметка на това вредят на здравето му. Иначе казано, хранителните добавки са средство на бизнеса да измъкне пари от джоба ни, срещу които ни предлага... НИЩО.

Ето линк, където хранителните добавки са представени по групи според функцията: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8
Някои групи поотделно:
от Е100 до Е182: http://bg.wikipedia.org/wiki/E100-E182
от Е200 до Е299: http://bg.wikipedia.org/wiki/E200-E299
от Е300 до Е399: http://bg.wikipedia.org/wiki/E300-E399
от Е400 до Е499: http://bg.wikipedia.org/wiki/E400-E499
Кой как вреди:
Е100-Е285: http://health-bg.blogspot.com/2008/12/e.html
Е300-Е375: http://health-bg.blogspot.com/2008/12/e2.html
Е400-Е557: http://health-bg.blogspot.com/2008/12/e3.html
Е950-Е967: http://health-bg.blogspot.com/2009/03/e4-e950-e969.html
Е954 (захарин)http://health-bg.blogspot.com/2010/03/saccharin.html
Тартразин: http://health-bg.blogspot.com/search/label/%D0%A2%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD
Аспартам: http://health-bg.blogspot.com/search/label/%D0%90%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC

3 коментара: