Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

22 януари 2010

Ciorba de fasole cu costita afumata...

... или "фасулена чорба с пушени ребра".


Ако не друго, то поне няколко много вкусни рецепти научих в Румъния и ето една от тях. Между другото, ако мога да кажа две думи за румънската кухня, то бих я определил като изключително близка до нашата традиционна кухня: и тук подправките се изчерпват с червен пипер (boia), дафинов лист (foi de dafin), копър (marar), магданоз (patrunjel) и целина (telina). Рядко (и все пак по-често, отколкото у нас) на сцената излизат девисилът (leustean), таросът (tarhon). Картофите (cartofi), фасулът (fasole), киселото зеле (varza murata), сармите (sarmale) и шкембе чорбата (ciorba de burta) са задължителни на местната трапеза, само дето в много от случаите първото впечатление е, че сякаш домакинята е объркала подправките и вместо джоджан (непознат по тези земи) във фасула е сложила дафинов лист и копър, а в сармите с кисело зеле има освен дафинов лист, още доматено пюре. Така или иначе всичко това е повече от вкусно и би било от особен интерес за нашенските любители на традиционната българска кухня.

Продукти: кутия (или две) фасул - аз лично вече ползвам само консервиран, защото другия, ако ще три бутилки газ да изхарчиш, пак дрънка като сачми; 200-300 г пушени свински ребра или пушен бекон; глава кромид; чаша млени домати или пюре; един морков; червен пипер, чер пипер, копър (може и сух), магданоз (може и сух), дафинов лист - 3-4 бр., сол, олио.

Приготовление: Нарязваме на лентички месото и заедно с главата кромид го слагаме да се задуши в олио за около 4-6 мин. След като кормидът помътнее малко, а ребърцата си пуснат сока и аромата, добавяме надробения морков за още 3-4 мин. Изливаме и доматите и чакаме още около 10 мин. След всяка от тези опреации разбъркваме, разбира се, за да се смеси всичко. Когато практически вече сме получили едно готово ястие, остава само да му добавим консервирания фасул, около половин чаша вода и надробените подправки и да захлупим за още 10 мин.



Същото това можете да го направите по-гъсто, ако не му добавяте вода, така че ще получите нещо като яхния - разликата е само в гъстотата.

Накрая се сервира (това е мой нюанс и не е задължителен) поръсено с лют червен пиер. В Румъния го консумират с прясна люта чушка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар