Добре дошли

Приятели, в този блог ще откриете моите лични кулинарни идеи. Претенции за професионализъм не предявявам, но гарантирам, че всичко, което ще намерите публикувано тук, съм го приготвял лично и лично съм го консумирал. Това ще рече, че тук всички рецепти са виждали бял свят поне веднъж и са били успешно изпълнени, в смисъл, че на мен са ми направили впечатление и ги смятам за смислени. Надявам се да подпомогна със свежи попълнения личния ви рецептурник. Намерението ми е да попълвам блога поне с една-две нови рецепти седмично. Ще се опитам, когато е възможно, да допълвам текстовете със снимки на приготвеното. Добре дошли са коментари и отзиви, а също и нови автори с оригинални или класически рецепти. Единственото услвие е всичко, което публикувате, да бъде изпитано лично от вас, а не копирано от други сайтове, за да постигнeм автентичност на публикациите. Силно препоръчително е при възможност новите рецепти да бъдат придружени от снимки, а защо не и клипове. Приятно забавление!

13 август 2010

Марината за свински пържоли на скара

Тук ще дам два вида марината за печени свински пържоли, на които дисега никой не е успял да устои.

1-ви вид:
Количество месо: 1 кг начукани пържоли, поставени в дълбока купа.
Марината: 2 големи скилидки чесън, нарязани на кубчета; 4-5 с.л. зехтин, 4-5 с.л. соев сос; 3-4 щипки чер пипер. Разбъркваме добре всичко това с пържолите, така че последните да се овалят много добре в сместа. Захлупваме съда и оставяме поне 2 часа в хладилника, за да се овкуси всичко.

2-ри вид:
Количество месо: 1 кг начукани свински пържоли, поставени в дълбок съд.
Марината: 2 скилидки чесън, нарязан на кубчета; 4-5 с.л. зехтин; 3-4 щипки чер пипер; обилно количество подправка за скара (такива има безрой видове по магазините, изберете онази, чието съдържание ви се струва най-ароматно според собствения ви вкус; лично аз бих препоръчал такава, която съдържа поне някои от следните: розмарин, босилек, риган, майорана, джинджифил, салвия, хвойна, мащерка, естрагон (тарос). Престоява захлупено в хладилника поне 2 часа.

Много хора са скептично настроени към този тип марината, която освен подправки, съдържа и зехтин, соев сос или друга течна съставка. Целта обаче на една марината не е само да овкусим месото (което се постига чрез подправките), но и да му придадем някои други качества, като сочност, хрупкавост, цвят (което се постига именно с добавянето най-вече на зехтин). Освен това оваляното в зехтин месо ще загори по-трудно на скарата, а и ще се изпече по-добре, без да изсъхне.

11 коментара:

  1. Анонимен05 март, 2011 19:20

    Много ценна информация!!!Благодаря ти!!! :)

    ОтговорИзтриване
  2. da i na men mi beshe mnogo cena blagodariq i petica ot men

    ОтговорИзтриване
  3. НАСВИНСКО МЕСО И НА ПИЛЕШКО НИКОГА НЕ СЕ СЛАГА ЗЕХТИН!МОЖЕ МНОГО МАЛКО ОЛИО НО НЕ И ЗЕХТИН !ПРОБВАЙ ТАК И ЩЕ СЕ УБЕДИШ ЧЕ ЩЕ СТАНЕ ПО ДЪБРЕ!

    ОтговорИзтриване
  4. Баста от разбирачи... Аз по принцип не обичам маринатите много-много, щото съм ял такива екстремности, дето месото едва се усеща от целия взрив от вкусове... Докато пека месото, обаче, периодично го мажа с 30/70 смес от олио и бира + щипка сол и черен пипер. Всеки може да се досети как става (: Ама тая марината ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
  5. Всеки си има вкус,но свински пържоли с тази марината не звучи добре.Опитайте с черен пипер,кимион,сол,лимонов сок и настърган кромид лук между редовете.След два часа печете на скара и консумирате с удоволствие.А напитките?Кой каквото обича.Наздраве

    ОтговорИзтриване
  6. Явно има много и различни вкусове и предпочитания, как да изглежда, лъха и се усеща пържолата. Аз я харесвам: сочна, натурална и крехка. За това: начукване, соев сос, лук и препичане, въобще не са на дневен ред. Моя начин е малко сол и черен пипер, объркване с малко олио и печене на бавен огън ако е на фурна подложка може (или домати и лук или картофи или гъби и подходящи зеленчуци) с фолио ако е за бързо(2ч. 200градуса или 4ч.150градуса или 8ч. 100градуса) Ако е на скара печем първо на тези които искат: препечено, цвят и бързо и после, ако е на жар и е силна, все още пръскаме малко вода и слагаме, да печем като зацвърка, обръщаме, пръскаме малко пак вода и и чакаме, колкото се може повече време (трябва да пазем от нахални котки защото когато жарта е слаба котката си точи зъбите .... ) Да ви е сладко на всички :))) !

    ОтговорИзтриване
  7. пробвах първия вид и пържолите станаха страхотни но вместо зехтин сложих олио

    ОтговорИзтриване
  8. На много места видях и горчица като съставка към маринатите. Някой може ли да отговори защо се слага горчица? Има ли някакви специални предимства, например да омекотява или е само заради вкуса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мога да ти предложа марина с горчица, която прави пържолите уникално крехки, но не мога да ти кажа точни пропорции, защото я размесвам на око. Горчица, една лъжица мед, соев сос, лимонов сок, чесън, черен пипер. Препоръчвам я.

      Изтриване
  9. Анонимен09 март, 2012 10:15

    Перфектна марината,стават разкошни пържоли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен09 март, 2012 10:18

      Става въпрос за 1-ви вид марината ,забравих да уточня.

      Изтриване